Google 今日 (5月29日) 確認,一批共 2,500 份內部 文件 外流 ,當中包含有關公司所收集數據嘅詳情係真嘅。直到目前為止,Google 一直對此拒絕評論。

呢啲文件到底係乜嘢?據尋日報導,文件詳細記錄咗 Google 正在追踪嘅數據,其中部分可能係用於其高度機密嘅搜尋排名算法。雖然仍然唔夠清晰,但呢啲文件始終提供咗了解前所未有嘅最具影響力網絡系統嘅機會。

Google 發言人 Davis Thompson 通過電郵向《The Verge》表示:「我哋會提醒大家,唔好基於脫離上文下理、過時或者唔完整嘅信息對搜尋做出不準確嘅推測。我哋已經分享咗大量有關搜尋如何運作同埋我哋系統所考慮嘅因素嘅信息,同時亦致力於保護結果嘅完整性免受操縱。」

首先,呢啲外流文件係點嚟嘅?文件嘅存在係由搜索引擎優化(SEO)專家 Rand Fishkin 同 Mike King 首先描述嘅,佢哋各自在本週早些時候發表咗對文件及其內容嘅初步分析。

文件內容顯示,Google 收集同可能使用嘅數據包括公司代表曾表示唔會用於排名網頁嘅數據,例如點擊、Chrome 用戶數據等等。成千上萬頁嘅文件對於 Google 員工而言係一個信息庫,但唔清楚其中嘅數據實際上有無用於排名搜索內容 — 呢啲信息可能係過時嘅、僅用於培訓目的,或者收集但唔用於搜索。

咁呢啲信息會帶嚟咩影響?呢次公佈嘅信息可能會對搜索引擎優化(SEO)、營銷同出版行業產生震盪。Google 通常對其搜尋算法嘅運作方式保持高度保密,但呢啲文件 — 連同最近美國司法部反壟斷案件嘅證詞 — 提供咗更多有關 Google 排名網站時考慮嘅信號嘅清晰度。

Google 嘅搜尋決定對依賴網絡做生意嘅人有深遠影響,無論係小型獨立出版商、餐廳或者網上商店。相應地,一個希望破解算法或者智勝算法嘅行業應運而生,提供有時矛盾嘅答案。Google 嘅模糊同措辭亦無幫助,但內部文件嘅湧現至少提供咗一個了解統治網絡嘅公司思路嘅機會。

作者: GOTCN編輯部