六月初,黃仁勳喺台北國際電腦展會場上大放異彩,偶像魅力媲美美國科技巨擘 Elon Musk。不過,就算係 Musk,都未曾被拍到有熱情女粉絲要求喺上衣胸口處簽名。上星期,黃仁勳到訪台灣,成為全台媒體嘅焦點,大家都盛讚佢押注人工智慧(AI)晶片與軟體,令 Nvidia 成為全球影響力最強嘅公司之一,並成為史上第三家市值達到3兆美元嘅企業。

早年奮鬥歷程

黃仁勳嘅成功並唔係偶然。1993年,他以30歲之齡共同創立 Nvidia,31年後嘅今日,61歲嘅佢依然掌舵,成為大型科技公司少數至今仍在位嘅創辦人兼執行長之一。黃仁勳認為偉大係靠不斷嘅吃苦磨練出來嘅。Nvidia 去年投資嘅 AI 藥物探索公司 Recursion 執行長季布森記得,初次會晤時,黃仁勳嘅忠告係:「每個新創公司都不斷經歷瀕死狀態,總係要掙扎著與死亡抗爭,總係要為證明自己嘅價值奮鬥。」

韌性來自童年經歷

黃仁勳嘅韌性係喺童年時期養成嘅。1963年,他生於台南,九歲時移民美國,成為肯塔基州一所鄉下學校最年輕嘅寄宿生。中學提前畢業後,赴奧勒岡州立大學讀電機工程學系,遇見未來妻子 Lori,兩人後來遷往矽谷,喺欣欣向榮嘅半導體業找到出路。

創業初期的挑戰

當時創投資金源源不斷,個人電腦(PC)銷售起飛,半導體公司開始把製造業務外包畀台灣廠商。黃仁勳同兩個朋友萌生創立公司、專攻繪圖晶片設計嘅念頭,一家以拉丁文「invidia」(意味「羨慕」)命名嘅新創公司於是誕生。創業之路艱辛,直到1997年推出 RIVA 128 顯示卡初嚐成功滋味,才拯救公司免於破產命運。1999年,Nvidia 上市,但適逢達康泡沫破滅前夕,加上金融海嘯爆發,Nvidia 飽受股價崩跌之苦,但終究撐了過來。

獨特的公司文化

黃仁勳去年受訪時說:「打造一家公司,打造 Nvidia,比我哋當初預期困難百萬倍。倘若我哋明白日後會受苦受難、飽嚐脆弱感,並忍受重重嘅挑戰、難堪、恥辱以及種種出差錯嘅情況,我認為冇人會想自己開公司。」Nvidia 之所以能熬過這一切存活下來,一大關鍵係公司結構與眾不同。

2010年代初期曾任職於 Nvidia 嘅 ARM 執行長 Rene Hass 表示,黃仁勳把 Nvidia 打造成一家以專案為先、而非拘泥於典型管理階級制嘅公司,這讓他能隨時直接接觸手下任一層級嘅員工,迅速取得他想要嘅答案。 Hass 說:「這係非常獨特嘅文化,好處係透明和速度。我認為,這正係 Nvidia 真係非常擅長嘅事之一。他哋嘅行動非常快,目標亦非常明確。」

作者: GOTCN編輯部